Ekonom

En ekonom analyserar och tolkar ekonomiska data för att hjälpa företag och organisationer att fatta informerade beslut. De kan arbeta med budgetering, ekonomisk planering, investeringar, marknadsanalys och prognoser.

En ekonom har en viktig och bred roll inom företagets administration och ekonomiavdelning. En av de mest centrala uppgifterna är löpande bokföring, där ekonomer registrerar alla företagets finansiella transaktioner i ett bokföringssystem. Detta innebär att de noggrant bokför inkomster och utgifter, löner, skatter och andra ekonomiska händelser. Denna löpande bokföring är grundläggande för att hålla reda på företagets ekonomiska ställning och för att säkerställa att företaget följer gällande lagar och regler kring redovisning.

En annan viktig del av ekonomens arbete är upprättande av bokslut och skattedeklarationer. Vid årets slut sammanställer ekonomer bokföringen och tar fram ett bokslut, vilket innebär att de sammanställer företagets resultat och ställning för att ge en helhetsbild av ekonomin. Bokslutet är även ett viktigt underlag för att kunna upprätta skattedeklarationer, som redovisar företagets skattepliktiga resultat och skatter. Ekonomer ser till att skattedeklarationen lämnas in i tid och att alla avdrag och skatteåtgärder är korrekt beräknade, vilket är avgörande för att undvika eventuella påföljder från Skatteverket.

En annan central uppgift är fakturering och avisering, där ekonomer ser till att företagets fakturor skickas ut till kunder för de varor eller tjänster som levererats. De ser till att fakturorna är korrekt utformade och att betalningsvillkor följs. Detta är en viktig del av ekonomens arbete, då en effektiv fakturering och avisering hjälper till att säkerställa att företaget får in sina intäkter i tid och på rätt sätt. Vilket också går att koppla till att kundreskontra och leverantörsreskontra också är en viktig del av ekonomens arbetsuppgifter. Ekonomer ansvarar för att hålla koll på företagets kundreskontra, vilket innebär att de ser till att alla kundfordringar är uppdaterade och att eventuella obetalda fakturor följs upp. De arbetar också med leverantörsreskontra, där de hanterar företagets skulder till leverantörer och ser till att fakturor betalas i tid. Genom att ha en god kontroll över kund- och leverantörsreskontra kan ekonomer bidra till att upprätthålla företagets likviditet och undvika problem med betalningar och förseningar.

För att arbeta som ekonom krävs oftast en eftergymnasial utbildning i företagsekonomi eller liknande

Sammanfattningsvis innebär arbetet för en ekonom med administration och löpande ekonomiarbete att hantera en rad olika uppgifter som tillsammans säkerställer att företagets ekonomiska flöde är effektivt, korrekt och följer alla gällande regler. Ekonomens arbete med bokföring, bokslut, skattedeklarationer, fakturering och reskontrahantering är avgörande för att företagets ekonomi ska vara stabil och hållbar på lång sikt.

Denna arbetsbeskrivning är en generell överblick och krav kan skilja sig mellan olika företag och deras behov. På vår sida om ekonomisk förvaltning kan du läsa mer om vad våra ekonomer i Västerås kan erbjuda dig.